Galei sportului bihorean 2021

Galei sportului bihorean 2021

După doi ani de pauză forțată din cauza pandemiei, Direcția Județeană de Sport și Tineret Bihor a reluat organizarea Galei sportului bihorean, ultima având loc în 2019.

Festivitatea s-a desfășurat într-un cadru restrâns la sediul instituției și a fost transmisă live pe pagina de facebook a DJST Bihor. Evenimentul a debutat cu un moment de reculegere în memoria unor foști sportivi sau oameni de sport bihoreni, plecați la cele veșnice în anul care stă să se încheie: Ileana Gyulai Ienei (scrimă), Pali Popovits sr., Ioan Sărac, Istvan Harsanyi (toți trei fotbal), Dragoș Oprea (baschet), Constantin Pană (atletism), Florin Macaru (box), ziaristul Vasile Sere și scriitorul de cărți sportive Constantin Butișcă.

În discursul său, directorul Petruț Drăgan a făcut o veritabilă pledoarie pentru sport. „Mă bucur că putem organiza această festivitate chiar și în acest cadru restrâns. Un an cu suișuri și coborâșuri, în care am avut rezultate bune dar și mai puțin bune. Sunt 32 de ani de la izbucnirea Revoluției din România. Ce s-a făcut în acești 32 de ani pentru sportul românesc? După cum arată acum, nu prea multe. Ne tot întâlnim și discutăm despre posibile strategii fără ca sportul să fie o prioritate națională! Atâta timp cât conducătorii noștri nu decretează sportul o prioritate națională în România, nu vom putea vorbi despre sănătate, educație, performanțe și nici chiar despre o armată capabilă să apere țara, pentru că sportul reprezintă toate acestea la un loc! Sper ca viitorul să sune bine și pentru sport”, a spus Petruț Drăgan, mai ales că din 2022 DJST nu va mai funcționa ca  până acum, pentru că, după ce a fost separat sportul de tineret, continuatorul MTS este Ministerul Sportului, iar Direcția de Sport și Direcția pentru tineret vor fi două instituții distincte.

La sporturi olimpice cel mai bun în 2021 a fost ales judoka Alex George Creț (judo, LPS Bihorul-CSM Oradea, antrenor Emil Morar).

Alex are în palmares în acest an un loc 5 la Campionatul Mondial U21, iar pe plan intern a devenit campion național de seniori, tineret și juniori. Locul 2 a fost adjudecat de atletul Mihai Dringo (CSM-CSU Oradea, antrenor Robert Olah), medaliat în probele de 400 m sau ștafetă 4×400 m la tineret și seniori la Jocurile Balcanice și Campionatele Naționale, iar pe 3 s-a clasat înotătoarea Anastasia Bako (CS Crișul Oradea, antrenoare Cristina Madău), multiplă campioană de juniori și medaliată la tineret și senioare.

Cea mai bună echipă a anului în Bihor a fost desemnată vicecampioana națională la baschet CSM CSU Oradea (antrenor Cristian Achim),  locul II în Cupa României și locul III în FIBA Europe Cup. Podiumul a fost completat de poloiștii de la CSM Oradea, vicecampioni naționali și ei (antrenor Dorin Costrăș) și de baschetbaliștii U18 de la LPS-CSM Oradea (antrenor Alin Cureș), medaliați cu bronz.

Au fost desemnați laureați Mark Fandly (atletism, CSU-CN Mihai Eminescu, antrenor Florin Indrie), Alesia Rengle (atletism, CSU-CN Mihai Eminescu, antrenori Mariana și Virgil Preda).

Secțiunea sporturilor neolimpice a fost adjudecată de Andreea Neag (fotbal-tenis, Tengo Salonta, antrenor Vasile Sorean), secondată de Florin Ionuț Lupaș (powerlifting, CS Crișul Oradea) și Daniel Halasz (fotbal-tenis, Tengo Salonta), laureați fiind Norbert Lăzău (fotbal-tenis, Tengo Salonta) și Alexia Budur (karate kyokushin, CS Gym Oradea, antrenoare Anca Wallmen).

În cadrul galei au fost recompensați cu plachete și diplome conducătorii celor mai importante cluburi și instituții sportive din județ, reprezentanții mass media sportive dar și reprezentanții unor sponsori și parteneri ai DJST Bihor,  Armando Bungău (Decathlon) și Marius Musteață (Selgros).