Gala Sportului Bihorean

Gala Sportului Bihorean

Ca la fiecare sfârşit de an, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor a organizat, joi, 19 decembrie, Gala Sportului Bihorean. Evenimentul de premiere a celor mai buni sportivi ai judeţului a fost gazduit de data aceasta de sala de festivitati a Cetatii Oradea.

In fata unei asistente numeroase, sportivi, antrenori, conducatori de cluburi si asociatii judetene, amfitrionii au premiat rand pe rand colaboratorii, partenerii, gazetarii, sponsorii si personalitatile cu care au conlucrat in activitatea sportiva bihoreana din 2019. Prezentatorul evenimentului a fost producatorul Radio Transilvania Oradea, Florin Mihalca, in timp ce premiile au fost inmanate de inspectorul de sport Korodi Iosif si directorul executiv Petrut Dragan din partea DJST Bihor.

Dintre cei evidentiati ii amintim pe: Ionel Bungau-director CS Crisul Oradea, Serban Sere-presedinte CSM Oradea, Sorin Buhas-director CSU Oradea, Dan Matei-director LPS-CSS Bihorul, Anca Wallmen-presedinte FR Karate Kyokushin, Florin Lascau-director tehnic Federatia Internationala de Judo si nu in ultimul rand cel mai important sponsor si partener al DJST Bihor, Nicolae Gabor-director Decathlon Oradea.

A venit apoi randul performerilor de la sporturile neolimpice. Astfel, ca si anii trecuti, au fost premiati cei mai buni cinci sportivi. Laureati, Patricia Farcaş şi Antony Ramon Ochian ambii practicanti de karate kyokushin la CS GYM Oradea unde sunt antrenati de sotii Wallmen, Anca si Harris. Podiumul a fost ocupat in ordine descrescatoare de: locul 3, Andreea Neag de la Tengo Salonta, care indrumata fiind de antrenorul Vasile Sorean ne-a demonstrat ca si fetele pot juca fotbal-tenis. Pe locul 2 s-a situat Ionuţ Florin Lupaş, power lifting CS Crişul Oradea, antrenor Adrian Blaj. Ca si anul trecut, cea mai bună sportiva a fost declarată Silvia Anamaria Szentgyorgyi, karate shotokan CS Good Dragon Marghita, antrenor Takacs Mihaly, sportivă care a cucerit în 2019 două medalii de bronz la Campionatele Mondiale de la Bucureşti, alte două medalii de bronz la Europenele din Macedonia, toate la juniori I.

În ceea ce priveşte clasamentul pe echipe, cea mai bună formaţie a fost desemnată, aşa cum era de aşteptat, campioana României la baschet masculin in 2019, CSM CSU Oradea, calificata in grupele turului doi al FIBA Eurocup, cel care a ridicat trofeul fiind cel mai longeviv antrenor la aceeasi echipa din sportul romanesc, Cristian Achim.

Locul secund a fost ocupat de echipa de polo seniori CSM Oradea, vicecampioană naţională in 2019 si semifinalista in Cupa LEN, antrenorul Dorin Costrăş ridicand cupa obtinuta alaturi de veteranii echipei Ramiro Georgescu si Alex Popoviciu.Al treilea loc de pe podium a revenit unei alte achipe de polo pe apa, a juniorilor 1 de la CS Crişul Oradea, antrenor Eugen Băjenaru, vicecampioană naţională in vara acestui an.

Un moment special l-a reprezentat premierea unui om care, chiar daca nu este sportiv de performanta, dovedeste prin ceea ce face, ca sportul este cel mai puternic aliat al sau in lupta cu obstacolele vietii. Andrei David este un tanar de 28 de ani, puternic si deosebit care, dupa nastere, in urma unei culpe medicale, s-a ales cu o tetrapareza spastica si alte probleme medicale. Dar prin ambitia lui foarte puternica, luptand zi de zi, ne demonstreaza noua tuturor ca este un invingator, este o reala motivatie pentru noi toti, un exemplu de urmat pentru a merge mai departe oricat ar fi de greu ar fi, ne indeamna sa nu renuntam niciodata la visul nostru, oricare ar fi el. Deviza lui Andrei este NeverGiveUp! StayPositive. De 10 ani Andrei merge la sala aproape zilnic, unde “trage de fiare” cu multa ravna, ceea ce i-a adus multe participari demonstrative la concursuri de culturism din tara si strainatate. Andrei a fost premiat joi seara chiar de cel care l-a invatat sa merga si care a luptat impreuna cu el timp de 14 ani impotriva necrutatoarei boli, kinetoterapeutul Adrian Rus, cunoscut in lumea sportului ca fost handbalist si antrenor.

Apogeul serii, asteptat cu sufletul la gura de toti participantii, a fost premierea performerilor anului 2019 la sporturi olimpice.

Laureaţii au fost: Bianca Benea-scrimă, CSM-CSU Oradea, component a lotului olimpic de junioare, Huszar Ingrid -înot, CS Crişul Oradea, antrenor Cristina Madău, multipla campiona nationala de tineret şi David Fodor-judo, LPS-CSM Oradea, antrenori Emil Morar şi Dan Fâşie, vicecampion European U18, pe echipe, mutiplu medaliat la campionatele nationale, balcanice si europene, component al lotului olimpic de juniori.

Pe locul al III-lea s-a situat atletul Laviniu Mădălin Chiş, CSM-CSU Oradea, antrenor Robert Olah, component al lotului national de cros. Madalin a devenit in 2019 vicecampion balcanic la cros, tineret, pe echipe, campion national la cros, tineret individual, vicecampion national de seniori la 1500m si la tineret la 1500m si 5000m. Deasemenea a fost prezent la Campionatele Europene de la Lisabona(POR).

Locul al II-lea a revenit unei alte atlete, saritoarea in inaltime Ligia Bara Damaris, de la CSM-CSU Oradea, antrenor Virgil Preda, fosta campiona mondiala de junioare marcand in 2019 o revenire spectaculoasa si asteptata. Vicecampiona balcanica de seniori, locul 2 la Campionatele Natioanale de sala si la cele in aer liber, seniori au fost rezultatele care au propulsat-o pe locul 2 in ierarhia sportivilor bihoreni in 2019.

Sportivul numărul 1 al judeţului în 2019 a fost declarat judoka Alex George Creţ, de la LPS-CSM Oradea, care de-a lungul anului a avut un palmares impresionant. Pregatit de antrenorii Emil Morar şi Dan Fâşie, Alex s-a situat în acest an pe locul 2, cu echipa, la Campionatele Europene U 18 de la Varşovia, pe poziţia a V-a la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku, U18, individual are patru medalii de aur la Campionatele Naţionale de tineret, juniori, cadeţi şi pe echipe la U18, două medalii de argint la Naţionalele U23 şi U21 pe echipe, un bronz la Naţionalele de seniori la individual, dar este şi participant la Campionatul Mondial de cadeţi U18 de la Almaty(KAZ) şi component al lotului olimpic de tineret.

“Este un sentiment frumos. Mă simt foarte bine, pentru că am reuşit să obţin multe rezultate în acest an şi să ies pe primul loc şi la gala de premiere a sportivilor din judeţ. Mă bucur pentru orice premiu, mă bucur pentru orice medalie, vreau să ajung cât mai repede un mare campion, să am locul meu şi să ştiu că voi fi mereu pe locul I”, a declarat la finalul galei, judoka Alex George Creţ, care a fost declarat cel mai bun sportiv si la gala LPS Bihorul.

S-a creat un obicei, o legatura frumoasa intre DJST Bihor si corul elevilor de la Liceul de Arte Oradea condus de prof Aurica Bontiu, care de cativa ani vine sa colinde sportivii, antrenorii si invitatii Galei Sportului bihorean. Un moment deosebit pe care intreaga asistenta il gusta si il apreciaza.

Finalmente, mutumirile noastre sponsorilor: Decathlon Oradea, care a oferit premii constand in jachete de iarna, genti de voiaj dar si trotinete fiecarui sportiv laureat, o trusa de gantere lui Andrei si Hypermarket Auchan care a premiat colindatorii. Deasemeni multumim pt. imaginile de la gala fotografului Bihoreanul.