Proiectul educativ „Câştigă-ţi un prieten special”

Proiectul educativ „Câştigă-ţi un prieten special”

Proiectul educativ „Câştigă-ţi un prieten special”, coordonat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea a fost introdus în urma evaluării MEN in CAERI (Calendarul Activitatilor Educative Regionale şi Interjudetene).
2019, poziția 333, domeniul sportiv-turistic. Proiectul se derulează în perioada martie 2019 – noiembrie 2019 şi cuprinde 2 Competiţii Regionale Special Olympics, organizate la Oradea cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor și a Fundatiei Special Olympics România, după cum urmează:

– 23 Mai 2019: Competiţia Regională de Fotbal, Special Olympics, abilităţi individuale
– 21 Noiembrie 2019: Competiţia Regională de Baschet Special Olympics, abilităţi individuale

Scopul proiectului este dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice şi promovarea unui stil de viaţă sănătos prin participarea la Competiţiile Sportive Regionale Special Olympics, conform calendarului sportiv avizat de Fundaţia Special Olympics România.

Grupul ţintă căruia se adresează proiectul sunt copii şi tinerii cu dizabilităti intelectuale şi fizice (IQ mai mic de 70), cu vârste cuprinse între 8-21 ani, din 9 judeţe: Bihor, Cluj, Arad, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara. Aceştia sunt elevi ai unor şcoli speciale, elevi integraţi sau tineri care frecventează diferite centre de zi, provenind atât din familii cât şi din centre de plasament/plasament familial.

Impactului educativ asupra grupului ţintă porneşte tocmai din deviza Special Olympics. Premisa acestor competiţii nu este stimularea competitivităţii, ca în cazul sporturilor de performanţă ci tocmai îmbunătăţirea stării de sănătate, dezvoltarea deprinderilor motrice de bază şi a calităţilor motrice, ca urmare a antrenamentelor propuse şi oferirea unor alternative sociale de petrecere a timpului liber, având ca finalitate creşterea stimei de sine și încrederii în forțele proprii, pe termen scurt şi integrarea activă în viaţa socio-profesională şi economică, pe termen lung.

Parteneri implicaţi în acest proiect, alături de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea sunt:

– Inspectoratul Școlar Județean Bihor – supervizarea și monitorizarea competițiilor,
– Fundaţia Special Olympics România – care oferă cadrul de organizare al competițiilor sub egida Special Olympics,
– Direcția Județeana de Tineret și Sport Bihor – supervizor al competițiilor de profil,
– Asociaţia CES-Colaborăm Educăm Sprijinim – care oferă sprijin logistic și financiar evenimentelor,
– Clubul Sportiv Municipal Oradea – care oferă locația pentru competiția de baschet și sprijin în arbitrajul competițiilor,
– Liceul cu Program Sportiv “Bihorul” – care oferă locația pentru competiția de forbal și sprijin în arbitrajul competițiilor,
– Palatul Copiilor și Elevilor Oradea – care asigură partea artistică extra-concurs a evenimentelor,
– SC Pelican Impex SRL – Spitalul Pelican – care asigură prezența ambulanței pe perioada derulării evenimentelor sportive,
– Universitatea din Oradea; Facultatea de Geografie, Turism şi Sport; Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie – implicată prin intermediul studenților voluntari în organizarea și arbitrajul evenimentului,
– Asociația Down Oradea și școli din cele 9 județe participante.

La Competiţia Regională de Baschet, Special Olympics, care a avut loc joi, 21 noiembrie 2019 la Sala Sporturilor Antonio Alexe, au participat 24 delegaţii formate din câte 3-6 copii/tineri cu cerinţe educative speciale și 2-4 profesori antrenori/coordonatori în total 118 participanți și 50 de profesori însoțitori din 9 județe:

– Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea,
– Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,Orizont,, Oradea,
– Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă,, Orizont,, structura Tileagd,
– Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,Cristal,, Oradea,
– Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,, Bonitas,, Oradea,
– Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Popești,
– Lic. Tehnologic Special nr.1, Oradea,
– Lic. Tehnologic Special nr.1, Structura Salonta,
– Asociaţia Down Oradea,
– Asociația CES Oradea,
– Școala Gimnazială ,,A.Pop,, Oșorhei,
– Liceul Teoretic “Nicolae Jiga,, Tinca,
– Liceul Greco-catolic ,,Iuliu Maniu,, Oradea,
– Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj Napoca,
– Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă “Speranța” Zalău,
– Complexul de Servicii Sociale Jibou,
– Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ,,Rudolf Steiner,, Hunedoara,
– Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ,,Rudolf Steiner,, Hunedoara, structura Lupeni,
– Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Constantin Pufan,, Timișoara,
– Liceul Special „Sf. Maria” Arad,
– Centrul Școlar de Educație Incluzivă Arad,
– Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Satu Mare,
– Centruș Școlar de Educație Incluzivă ,,Aurora,, Reșița,
– Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Bistrița.

Competiția de baschet a ajuns în acest an la ediția a XII-a, adunând cu fiecare ediție tot mai mulți participanți din școli speciale, școli integratoare și organizații din țară, prieteni vechi și noi, unii participanții fiind nelipsiți de la fiecare întrecere sportivă, alții concurând cu această ocazie pentru prima dată.

Startul competiției a fost dat de d-na director a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, prof. Teodora Pantazi, care le-a urat bun venit participanților.

Câtiva dintre reprezentanții partenerilor, aflați în sală au fost invitați de asemenea să adreseze câteva cuvinte de încurajare participanților: prof. Claudiu Damian, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dl. Petruț Drăgan, director executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret și prof. Dan Peter, director al Palatului Copiilor și Elevilor Oradea.

După rostirea jurământului Special Olympics: „Vreau să câştig! Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!” de către Darius, unul dintre elevii clasei a VIII-a școlii organizatoare, studenții la kinetoterapie le-au propus participanților câteva mișcări ritmice de încălzire, după care au început probele de concurs propriu-zise, două la număr: aruncarea la coș și driblingul mingii, probe de abilități individuale pentru elevii cu competențe motrice scăzute. La pauza dintre cele două probe, câțiva sportivi de la echipa de baschet CSM Oradea au jucat împreună cu elevii cu abilități ridicate din galerie un scurt meci demonstrativ și au făcut poze cu micii lor admiratori, oferindu-le o mare bucurie.

Toți participanții au fost câștigători si au fost recompensați cu diplome, medalii si mici surprize dulci cu sprijinul unor sponsori generoși: S.C.Treira S.R.L., Carrefour Oradea, I.I. Drugaci Florin Marius.
Atmosfera de sărbătoare creată la Oradea, buna dispoziție, bucuria copiilor și tinerilor cu cerințe educative speciale participanți, legăturile de colaborare dezvoltate de cadrele didactice și antrenorii care pregătesc acești elevi se constituie în motivația echipei de proiect, coordonată de prof. kinetoterapeut Adrian Omuț de a continua și crește an de an aceste competiții.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]